Afsluiten lening of krediet zonder BKR toetsing

Wat houdt de BKR-toetsing in? Het Bureau Krediet Registratie kan aan geregistreerde geldverstrekkers en bankinstellingen informatie verstrekken over het leengedrag en aflosgedrag.

 


Aan de hand hiervan bepalen deze uw kredietwaardigheid voordat men besluit om u wel of niet een lening te verstrekken. In het CKI, het Centraal Krediet Informatiesysteem, worden namelijk de persoonsgegevens en kredietgegevens geregistreerd van iedereen die een krediet op betaalrekening, doorlopend-, postorderkrediet, creditcard, persoonlijke lening of GSM-abonnement aangaat. Geregistreerde banken en kredietverstrekkers en GSM-providers verstrekken daartoe deze gegevens aan het BKR, evenals betalingsachterstanden die hieruit onverhoopt voortvloeien. Bij betalingsachterstanden wordt er een negatieve codering vermeld, die er in veel gevallen toe kan leiden dat u geen lening of krediet krijgt van een erkend geldverstrekker.

Lening en krediet zonder BKR toetsing – wel of niet mogelijk ?
Waarschijnlijk is het u al eens opgevallen dat er aan de ene kant geroepen wordt dat het niet mogelijk is een krediet aan te gaan zonder BKR-toetsing en dat er aan de andere kant wel leningen en kredieten zonder BKR-toetsing worden aangeboden. Dit zit zo:
· Alle erkende geldverstrekkers zullen wanneer u een lening of krediet aanvraagt een BKR-toetsing doen, zonder toetsing BKR geen lening! Op basis hiervan bepaalt men uw kredietwaardigheid op het gebied van eventueel al lopende leningen en uw gedrag nu en in het verleden betreffende het voldoen aan betalingsverplichtingen die hieruit voortkomen.
· Er bestaan echt mogelijkheden om een krediet te krijgen zonder BKR toetsing. U komt dan terecht bij andere geldverstrekkers dan de erkende en geregistreerde geldverstrekkers, en u kunt denken aan een andere manier van lenen.

Mogelijkheden lening en krediet zonder BKR-toetsing
Er kunnen diverse redenen zijn dat u een lening wilt, zoals het verbouwen van de badkamer, het aanschaffen van de auto, het afbetalen van andere schulden en zelfs het bekostigen van een vakantie. Nu komt het voor dat u een krediet aanvraagt en dat uit de BKR-toetsing blijkt dat u een negatieve codering heeft van een dusdanige aard, dat men u geen krediet of lening wil verstrekken. Op dat moment kunt u overwegen om een krediet aan te vragen zonder BKR-toetsing. Hiervoor bestaan de volgende mogelijkheden:
· Een lening aangaan bij geldverstrekkers die met name hun eigen winst belangrijk vinden, en die u inderdaad een krediet of een lening willen verstrekken zonder een toetsing bij het BKR te doen. Omdat deze geldverstrekkers ook wel weten dat de reden dat u bij hun komt, meestal is dat u bij anderen geen lening krijgt en er wel persé een wilt hebben, kan men met voorwaarden werken die voor u ongunstig zijn. Denkt u vooral aan het hanteren van een rente die wel drie maal zo hoog dan normaal kan zijn. De kans dat u hierdoor financieel in de problemen komt is daardoor aanzienlijk, dus overweeg heel goed of u hier wel aan moet beginnen. Is het doel waarvoor u geld wilt of moet lenen dit wel waard.
· U kunt ook lenen op onderpand. Als onderpand kunnen diverse zaken dienen en vaak is dit een relatief goedkope manier van lenen omdat de geldverstrekker weinig risico loopt doordat hij een onderpand heeft. Let wel altijd goed op de zogenoemde terugkoopvoorwaarden.
· Lening bij familie, werkgever of kennissen die geen toetsing BKR zullen doen. Leg alle gemaakte afspraken altijd goed vast.
· Virtuele marktplaatsen op internet waar particulieren geld kunnen lenen van andere particulieren. De rente komt hier tot stand door de marktwerking van vraag en aanbod van geld. Ook hier is het van belang om de afspraken zeer goed vast te leggen.