Lenen met een BKR notering

Zeer veel Nederlanders hebben kredietruimte op de betaalrekening of een creditcard of bij een postorderbedrijf.

 

 


 Daarnaast hebben vele landgenoten een lening, een doorlopend krediet of een hypothecaire lening of hebben deze in het verleden gehad. En wanneer u geen enkel krediet heeft, dan heeft u waarschijnlijk wel een GSM-abonnement. Alle kredieten en dergelijke worden overigens geregistreerd bij het BKR en niet alleen de kredieten met betalingsproblemen. Daarom is de kans erg groot dat er bij uw naam een BKR-registratie oftewel een BKR-notering vermeld is; beter is het ervan uit te gaan dat nagenoeg alle Nederlanders een BKR-notering hebben. Bij slechts 6 % van de mensen met een BKR-registratie of BKR-notering, is er sprake van betalingsproblemen en deze mensen hebben een zogeheten BKR-codering, dus een negatieve notering of codering. Over de betekenis van een BKR notering voor de mogelijkheden om geld te lenen, kunt u hier interessante informatie en advies vinden.

Toetsing BKR
Iedere erkende kredietverstrekker zal wanneer u geld wilt lenen een BKR-toetsing doen, om zo inzicht te krijgen in uw kredietwaardigheid. Deze wordt bepaald door de openstaande kredieten en de maandlasten van uw lopende leningen en uw gedrag betreffende het voldoen aan uw betalingsverplichtingen nu en in het verleden. De mogelijke kredietgever kijkt ook naar factoren als uw inkomen en financiële verplichtingen, om te bepalen of en hoeveel geld u mag lenen.
Een reguliere BKR-notering is zonder een codering een positieve notering en dus geen enkele reden voor een geldverstrekker om u geen geld te lenen, want zoals gezegd staat nagenoeg iedere Nederlander wel geregistreerd bij het BKR en heeft daarmee een positieve BKR notering.
Wanneer u een negatieve BKR-codering heeft, kunt u afhankelijk van de achtergrond van die negatieve codering, bij een aantal erkende geldverstrekkers toch geld lenen. Men zal u dan wel een hoger rentepercentage dan normaal offreren, omdat ervan uitgegaan wordt dat men meer risico loopt wanneer men u geld leent dan normaal; u moet in dit geval denken aan een toeslag van 1,5 % tot 2,5 %. Deze negatieve codering kan er ook toe leiden dat u geen geld mag lenen.

Registratie door BKR
Zoals al gezegd heeft nagenoeg iedere Nederlander een notering bij het BKR. Wat doet het BKR nu eigenlijk ? Het BKR, het Bureau Krediet Registratie registreert en verstrekt informatie over het leengedrag en aflosgedrag. De persoonsgegevens en kredietgegevens van mensen die een postorderkrediet, krediet op betaalrekening, doorlopend krediet, creditcard, persoonlijke lening of GSM- abonnement aangaan, worden door het BKR geregistreerd in het CKI, het Centraal Krediet Informatiesysteem. Geregistreerde banken en kredietverstrekkers zullen bij verstrekking van een krediet tussen € 500 en € 125.000 met een looptijd van minimaal drie maanden, persoonsgegevens en kredietgegevens aan het BKR verstrekken. Daarnaast dienen de erkende geldverstrekkers ook gegevens bij het BKR op te vragen en hierop te toetsen, voordat ze een nieuwe lening verstrekken. Let overigens op de volgende punten:
· Bij veel kredietvormen zoals doorlopend krediet, creditcard en klantenkaart wordt niet het bedrag geregistreerd dat u daadwerkelijk heeft opgenomen, maar het maximaal op te nemen bedrag. Dus ook als u geen gebruik maakt van een klantenkaartkrediet van 5000 euro, dan wordt er toch 5000 euro krediet geregistreerd.
· Hypotheken worden niet geregistreerd, wel eventuele betalingsachterstanden van meer dan 120 dagen.
· Wanneer een bepaald krediet of lening vijf jaar niet meer bestaat, dan verdwijnen de betreffende gegevens pas uit het BKR-register.
· Studieschuld, huurschuld en leningen bij particulieren zoals familie staan niet geregistreerd.