Geld lenen met een BKR notering

Alle geldleningen en kredieten die men bij erkende bankinstellingen en kredietverstrekkers aangaat, maar ook GSM-abonnementen worden geregistreerd bij het BKR.

 


Daarnaast worden ook eventuele problemen met betalingsachterstanden betreffende bijvoorbeeld het aflossen ervan, geregistreerd. Aangezien dus niet alleen de kredieten met betalingsproblemen, maar alle kredieten bij het BKR in het register staan, is de kans erg groot dat er ook bij uw naam een BKR-registratie genoteerd is. De meeste Nederlanders hebben namelijk wel één van de volgende producten:
· Kredietruimte op de betaalrekening.
· Creditcard.
· Financiële ruimte om te bestellen bij een postorderbedrijf zonder direct te hoeven betalen.
· Een lening of een doorlopend krediet.
· GSM-abonnement.
Deze registratie wordt ook wel een BKR-notering genoemd, waarbij notering een neutraal begrip is. Welke invloed een BKR notering heeft op de mogelijkheden om een lening af te sluiten, kunt u hier lezen.

Toetsing BKR
Om inzicht te krijgen in uw kredietwaardigheid doet iedere erkende geldverstrekker of bank een BKR-toetsing wanneer u geld wilt lenen. Aan de hand van deze toetsing komt de mogelijke geldverstrekker op de hoogte van eventuele betalingsproblemen en wat de aard ervan is. De geldverstrekker bepaalt of en hoeveel u geld kunt lenen op basis van de BKR toetsing en andere gegevens zoals:
· Eventuele maandlasten van uw lopende leningen.
· Inkomen.
· Vaste lasten c.q. verplichtingen.
· Persoonlijke omstandigheden.

Geld lenen met BKR-notering
Een BKR notering staat dus het verstrekken van een lening of krediet niet in de weg. Zoals al gezegd heeft nagenoeg iedere Nederlander een notering c.q. registratie bij het BKR. Een normale, dus neutrale BKR-notering is zonder een daaraan toegevoegde codering geen enkele reden voor een geldverstrekker om u geen geld te lenen.
In het geval dat u onverhoopt een negatieve notering, dus een BKR-codering heeft, dan wordt het een ander verhaal. U kunt dan afhankelijk van de achtergrond van die negatieve codering, bij een aantal erkende geldverstrekkers toch geld lenen. Men zal u dan wel een hoger rentepercentage dan het reguliere berekenen, omdat het uitgangspunt is dat men meer risico loopt wanneer men u geld leent dan normaal. U kunt in dit geval denken aan een toeslag van 1,5 % tot 2,5 % boven het normaal gehanteerde rentepercentage. Een negatieve codering kan er uiteraard ook toe leiden dat men u géén geld wenst te lenen.